marble worktops

Kitchen @atnumber16 by Jamie Blake

@ATNUMBER16 KITCHEN

Designed to impress and be used as a hardworking family kitchen.

Our client Lauren of @lalovesblog and @atnumber16 wanted to create a home that would meet the needs of her busy young family. She also envisaged the space to be used for creative workshops, photo shoots and the like.

Kitchen-009.jpg

The materials used were intentionally reserved and honest, pared back, organic in origin and finish.

An area that needed some thought was the dominant garden facing wall which stretches the entire length of the room. It needed to house much needed storage while not emphasising a dominant "kitchen feel" per se.

The client required a desk area, a bar and a feature larder. Space was not the issue, the challenge was in how we dressed the cabinetry. We created a stunning feature wall that forms a foundation to the room that compliments both the kitchen and lounge. We achieved this by using an oak strip detail applied in relief which conceals the cabinet interiors as well as hiding a WC.

Being able to tidy and hide away different aspects of the room when not in use allows for different moods and functions within the same space.

The desk area is used by the kids for supervised homework. Once the kids are in bed friends are invited around and the desk space and larder are shut away. The bar then opens up!

Expansive glazing meant concealed air conditioning units were a must. We placed them in the feature wall behind discrete routed details allowing optimal air flow into the room as well as keeping the bulky, unattractive units out of sight.

The textured, roughly sawn timber draw fronts were combined with a hardwearing Silestone worktop. The splash-back and cooker hood were dressed in natural Carrara marble, softening the surrounding white cabinetry.

At Blake's our fundamental design ethos is to remain unconstrained by the typical interior design rule of three. This project allowed us to explore the different use of materials and how they compliment each other. We believe a considered combination of numerous different materials, textures and tones, more often than not, offers a depth of character and a visually pleasing result.

We drew from our curated supplier network and sourced chunkier brass handles imported from the US. These were complemented by using a feature brass recess to the base cabinets. We clad the extractor in brass which was intentionally left raw to patinate over time.

We’d love to hear from you in the comments section below.